Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit együnk a borkóstolón?

Mit együnk a borkóstolón?
Először is azt kell tisztázni milyen célból kóstoljuk a bort. Más más dolgokra érdemes odafigyelni amikor csak pusztán szakmai szempontból vagy inkább élvezeti szempontból kóstolunk.

Ha szakmai szempontból kóstoljuk a bort, 4 alapvető szabályt érdemes betartani:

  1. Nincs dohányzás.
  2. Nincs fogmosás/mentolos vagy egyéb cukorkák.
  3. Nincs orrspray.
  4. Kerüljük a savakat.

A dohányzás, a fogkrém, a cukorkák és az orrspray mind csökkentik szagló vagy ízlelő képességünket esetleg mind a kettőt. A szaglásunk és az ízlelésünk szorosan összefügg, biztosan ti is észrevettétek már, hogy amikor náthásak vagytok, nem vagy csak alig érzitek az ízeket, amikor pedig erősen szagos vagy illatos helyeken jártok nyitott szájjal, nem csak erősebben érzed az illatot/szagot de szinte az ízét is érzed a szádban. Így tehát ha valamelyik érzékszervünket a kettő közül elnyomjuk kevésbé fogjuk tudni használni a másikat. Ahhoz, hogy a leg rejettebb ízeket és illatokat is előcsaljuk a borból, érdemes a kóstoló előtt legalább 5 órával a cigit, és legalább 2-3 órával előtte az orrspray-t  illetve a fogkrémet (+ lehellet javító és egyéb cukorkákat) elhagyni. Ha ezeket mind betartjuk, a kóstoló során még egy nehéz döntéssel kell szembenéznünk. Ha szakmai szempontból vizsgáljuk a bort nem ehetünk mellé almát az alma sav miatt, ami borban is megtalálható, így felborítjuk a sav egyensúlyt. Továbbá kerülnünk kell a tejtermékeket és az azok felhasználásával készült ételeket is, mint például a tejjel készült kifli és zsemle, a tejsav jelenléte miatt, ami szintén megtéveszt minket, selymes lágy érzetével.

Persze ha élvezetből kóstoljuk a bort, egészen más a helyzet. Ilyenkor az édes alma gyümölcsössége, a sajt krémességével és a frissensült, illatos kifli hármasával kiegészült bor egészen új módon is meggyönyörködtethet minket. Ha pedig vacsora mellé kóstolunk, ott bizony a bor csak másodhegedűs, célja, hogy az ételünk egyes elemeinek ízét kiemelje vagy épp elfedje, így mint egy jól megírt színdarab, egy csodás történetté állanak össze. Az ételek és a borok párosítása egy külön művészet, aminek útvesztőjében eligazodni a sommelier vagy a palackon lévő ajánlás segít eligazodni, de természetesen a Internetet is segítségül hívhatjuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére